LånghundraNytt April 2019

LånghundraNytt

Information från föreningarna i Husby-Långhundra april 19

 

Redaktör och ansvarig utgivare: Ingemar Hansson ¤ ingemar.ovike@telia.com

 

Nu är det vår i Långhundraledens dalgång och sommaren kan förnimmas. Naturen vaknar till liv. Återvändande fåglar söker efter bostad. Kanske finns förra årets holk kvar för en liten fågelfamilj. Blommor, bin och fåglar stimulerar även oss människorna till aktiviteter och gemenskap.

Då känner vi som engagerar oss i bygdens föreningar att det är dags med en hälsning till alla som bor här i Husby-Långhundra och närliggande byar.

 

Jag förmedlar en välkomnande hälsning till er som flyttat hit och bosatt er här. Ni har säkert upptäckt att ni nu bor i en aktiv bygd med många möjligheter. Just här eller i närområdet. Vi hoppas att ni trivs och känner er hemma här. Föreningarna välkomnar er som gäster på de arrangemang som ordnas, och självklart som aktiva medlemmar. Det enklaste sättet att komma med i gemenskapen är att vara med på ett eller annat sätt. I detta blad berättar jag om vad som planeras, varmt välkomna.

 

Husby-Långhundra hembygdsförening

Först lite kort om föreningen som bildades för 60 år sedan. Det är en viktig ideell förening som inbjuder till samverkan för en trivsam bygd. Aktiviteter under 60 år, ett bevis på att det var rätt tänkt när personer med framtidstro tog beslutet med visionen att den skulle vara bra för bygden. Alla är välkomna att vara medlemmar och delta i gemenskapen.

Föreningen genomför olika arrangemang, ofta i samarbete med andra.

HusabyMarken är det största, en marknad med historisk prägel som utvecklats till en uppskattad folkfest. Den arrangeras på Nationaldagen 6 juni från kl 9:30 och avslutas med Nationaldagsfirande i samverkan med Knivsta kommun på Tilasgårdens tun, inleds kl 15. Program och övrig info finns på www.langhundra.se.

Du inbjuds att vara med i gemenskapen som funktionär. Kanske vill du vara med dagarna före, det är mycket som ska fixas. Eller vara med under marknadsdagen, ju fler som deltar, desto lättare blir det för alla. Du ska veta – det är jätteroligt att vara med. Några timmar eller hela dagen. Du finner kontakt på hemsidan.   

Att vara funktionär är ett utmärkt sätt att lära känna människorna i bygden och komma in i föreningarnas verksamhet. Och så skapar du för andra – och får värme, uppskattning och glädje till dig själv.

Café Karlshäll, mötesplats under marknaden. Gillar du att baka? Välkommen att bidra med sockerkakor Det går bra att baka i förväg och lämna in kakorna frysta. Godsaker som uppskattas.

Hembygdsföreningen ordnar och inbjuder också till

Valborgsfirande vid Hjälmsta 30 april i samverkan med företagarna i Husby-Långhundra

Gökottan vid hembygdsföreningens Frösättrastuga 30 maj. Ett samarrangemang med församlingen. Gemenskap en tidig majmorgon kl 8, med möjlighet till fågelskådning kl 7.

Midsommarfesten på Tilasgårdens tun på midsommardagen är tradition sedan tidigt 1970-tal. Den börjar  kl 12 med friluftsgudstjänst, som följs av samvaro kring kaffebord och lövad midsommarstång, som kläds på midsommaraftons förmiddag. Tipsrunda och lotteri ger spänning.

Sillsexa i Frösättrastugan fredagen 6 september kl 18. En festlig kväll i början av hösten. Då bjuds på glödstekt sill med potatis i glada vänners lag. Ta dig tid och kom med, en upplevelsekväll.

 

Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Husby-Långhundra

inbjuder till samvaro och gemenskap för hela familjen med skogsbingo och tipsrunda längs vandringsleden i skogsområdet vid Främjarstugan. Varje söndagsförmiddag fram till 26 maj från kl 10 hälsas alla välkomna till en stunds samvaro i skön och vacker natur. Lättgånget och vackert, varje steg bjuder på överraskningar. Grillen är tänd för köpt eller egen korv. Prova på utegymmet, lyft stockar och gör andra övningar som stärker hela kroppen. Marita, Anette och Christina hälsar alla välkomna. På påskdagen får du vandra själv utan bingo.

Bygdegårdsföreningen Blå Wingen

är också en viktig ideell förening med vision ”att skapa förutsättningar för bygdens invånare att uppleva samvaro, spänning och kultur i moderna och ändamålsenliga lokaler i Blå Wingen”. Föreningen ordnar omfattande verksamhet i egen regi för människor i hela Uppland.

Blå Wingen kan hyras för fest och möten av alla slag. Välutrustad med allt som behövs. Se på hemsidan för mer information.

I egen regi inbjuder Blå Wingen till

Bingo varje fredag kl 19 hela året. En helkväll för alla som gillar bingospel och gemenskap.

Bio Blå Wingen, den enda biografen i kommunen och omgivningen. Varje söndag och varje tisdag under vinterhalvåret visas aktuella filmer i Blå Wingen. Det blir uppehåll från maj men några onsdagar i sommar planeras visning av aktuella filmer. Film en sommarkväll när myggen svärmar och längtan efter spänning och romantik är stark. På www.wingenbio.nu finner du programmet.

Opera i Blå Wingen. Upplev opera i Blå Wingen. Nu är parabol och teknik på plats. Det ger bygdegården möjligheter till nya arrangemang. Kan bli föreställningar under året. En LiveBio-grupp planerar och är du intresserad är du välkommen att vara med och skapa för framtidens underhållning i bygdegård.

Boule inomhus och utomhus. Under vinterhalvåret spelas boule på banor inomhus varje måndag. En professionell bana för boulespel utomhus finns på området söder om Blå Wingen. Den är tillgänglig för alla. Boka tid på tavla och spela med egna klot.

 

 Husby-Långhundra församling

Församlingen och hembygdsföreningen äger och driver Karlshällstugan gemensamt. Den är en viktig resurs i bygden och kan hyras för mindre evenemang.

Husby-Långhundra kyrka välkomnar alla till gudstjänster varje söndag kl 12:15 under maj-juni och

kl 18:00 under juli–augusti. Låt mig berätta att församlingen också inbjuder till;

Gökotta vid Frösättrastugan på Kristi himmelsfärds dag 30 maj kl 8. Tidig morgon i vacker natur, i samverkan med hembygdsföreningen.

Medeltida mässa under HusabyMarken 6 juni. Den inleds med procession genom marknadsgatan kl 12:00.

Friluftsgudstjänst på midsommardagen 22 juni kl 12:00 inleder det traditionella midsommarfirandet på Tilasgårdens Tun i samverkan med hembygdsföreningen.

 

Lagga Långhundra BK, LLBK, är bygdens fotbollsklubb för vuxna, ungdomar och barn med flera olika lag, från sexåringar till seniorlag. Lagen tränar och spelar matcher på Stenevi i Husby-Långhundra och på Furuvallen i Lagga. Viktig verksamhet för alla, ger inspiration och gemenskap för människor i bygden. Samverkar med bingon i Blå Wingen för stöd till de yngsta. Föreningen informerar genom flygblad och i sociala medier om sin verksamhet.

 

Nu vet du lite mer om vad som händer i bygden. Föreningarna arrangerar och bjuder till för alla i alla åldrar. Välkommen som medlem, engagera dig och var med. Du, missa inte att baka sockerkaka till café Karlshäll på Husaby Marken, missa inte filmen i Blå Wingen eller skogspromenaden vid Främjarstugan. Midsommar med friluftsgudstjänst är också en höjdare när naturen är som vackrast.

 

Än en gång, jag hoppas du känner för att vara med i gemenskapen. Tänk dig att föreningarna är som ett tåg med många vagnar som går genom bygden. Hoppa på i loket och var med och styr och påverka. Eller i en vagn och delta och upplev. Möt dina grannar och folket i bygden med öppna ögon och glädje. Det är vi som tillsammans skapar det Husby-Långhundra som andra pratar om med förundran.

 

På föreningarnas hemsidor och på sociala medier finner du aktuell information. Jag har glädjen att förmedla föreningarnas tillönskan om goda och trivsamma veckor framöver och en härlig sommar.

 

www.svenskakyrkan.se/knivsta/husbylanghundra    

www.langhundra.se

www.blawingen.nu         

www.wingenbio.nu

www.friluftsframjandet.se         
www.llbk.nu