LånghundraNytt – April 2018

Information från föreningarna i Husby-Långhundra april 2018
Redaktör och ansvarig utgivare: Ingemar Hansson, ingemar.ovike@telia.com

Nu är det dags igen för en hälsning från föreningarna till alla er som bor här i Husby-Långhundra och närliggande byar. Våren är här och sommaren kan förnimmas. Återvändande fåglar kämpar för integration i fåglarnas värld, finns förra årets holk kvar eller har de kvarstannande tagit den för sin? Sipporna hukar men strax sträcker de på sig och förgyller ängar och hagar.
Vår och sommar bjuder på evenemang – här lite information.

Vi bor i en aktiv bygd. Jag förmedlar en välkomnande hälsning till er som har flyttat hit till bygden. Jag hoppas att ni trivs och känner er hemma här. Föreningarna välkomnar er som besökare på arrangemang och självklart som aktiva medlemmar. Hör gärna av er till mig så förmedlar jag kontakt.

Hembygdsföreningen

Hembygdsföreningen är en viktig ideell förening som inbjuder till samverkan för en trivsam bygd. Föreningen genomför, ofta i samarbete med andra, en rad arrangemang där HusabyMarken är det största.
HusabyMarken är en marknad med historisk prägel som utvecklats till en uppskattad folkfest och till ett av de största kulturarrangemangen i Uppland. Den arrangeras på Nationaldagen 6 juni från kl 9:30 och avslutas med Nationaldagsfirande i samverkan med Knivsta kommun på Tilasgårdens tun kl 15. Program och övrig info finns på hembygdsföreningens hemsida www.langhundra.se.
Du inbjuds att vara med i gemenskapen som funktionär. Kanske vill du vara med och bygga och riva tält, baka sockerkakor, hjälpa till i kostymförrådet eller helt enkelt vara med några timmar på marknadsdagen.

Anmäl ditt intresse till Agneta Näslund 070-748 82 00, agneta.naeslund@gmail.com.

Att vara funktionär är ett utmärkt sätt att lära känna människorna i bygden och komma in i föreningarnas verksamhet. Och så skapar du för andra – och får värme, uppskattning och glädje till dig själv.

Hembygdsföreningen ordnar och inbjuder också till
Valborgsfirande vid Hjälmsta 30 april i samverkan med företagarna i Husby-Långhundra

Gökottan vid Hembygdsföreningens Frösättrastuga 10 maj
Ett samarrangemang med församlingen. Samvaro tidig majmorgon kl 8, med möjlighet till fågelskådning kl 7. Kom och upplev. Bofinken brukar underhålla vid den vackra stugan som föreningen ansvarar för.

Midsommarfesten på Tilasgårdens tun på midsommardagen är tradition sedan tidigt 1970-tal. Den inleds kl 12 med friluftsgudstjänst, som följs av samvaro kring kaffebord och lövad midsommarstång som kläds på midsommaraftons förmiddag. Tipsrunda och lotteri ger spänning.

Sillsexa i Frösättrastugan
Fredagen 7 september kl 18. En högtidsstund för trivsam samvaro när det bjuds på glödstekt sill med potatis.

Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Långhundra

Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Långhundra inbjuder till samvaro och vandringar med tipsrunda i skogsområdet vid Främjarstugan. Varje söndagsförmiddag fram till 27 maj, mellan kl 10 och 12, hälsas alla välkomna till en stunds samvaro i skön och vacker natur. Lättgånget och vackert, varje steg bjuder på överraskningar. Den stora Främjardagen genomförs söndag 6 maj med start kl 10. Då vill man visa att Friluftsfrämjandet finns i Långhundra med en lokalavdelning. Kom på besök och prova det nya utegymmet som nu är klart, hälsar föreningen.

Bygdegårdsföreningen Blå Wingen

Bygdegårdsföreningen Blå Wingen är också en viktig ideell förening med vision ”att skapa förutsättningar för bygdens invånare att uppleva samvaro, spänning och kultur i moderna och ändamålsenliga lokaler i Blå Wingen”. Föreningen ordnar omfattande verksamhet i egen regi för människor i hela Uppland. Blå Wingen kan hyras för fest och möten av alla slag.

I egen regi inbjuds till Bingo varje fredag kl 19 hela året. En helkväll för alla som gillar bingospel och gemenskap.

Film i Blå Wingen
Den enda biografen i kommunen och omgivningen. Varje söndag och varje tisdag visas aktuella filmer i Blå Wingen under vinterhalvåret. Nu blir det uppehåll i maj. Under några onsdagar i sommar planeras visning av aktuella filmer kl 17 och kl 20. Film en sommarkväll när myggen svärmar och längtan efter spänning och romantik är stark.

Opera i Blå Wingen. I september 2017 visades operan Pärlfiskarna i Blå Wingen. Inspelad på Met. Nu planeras för en ny operaföreställning, även den inspelad på Met i New York. En LiveBio-grupp planerar och inbjuder till föreställning i september

Författarlördag med Göran Skytte lördag 22 september kl 14 i samverkan med församlingen

Boule inomhus och utomhus. Under vinterhalvåret spelas boule på banor inomhus varje måndag. Det visar att det finns ett intresse i bygden för boulespel. Nu finns en professionell bana för boulespel utomhus på området söder om Blå Wingen. Det kan inte bli bättre, mötesplats för samvaro och spänning i spel under hela året. Tillgänglig för alla, boka tid på tavla och spela med egna klot

Församlingen

Husby-Långhundra kyrka välkomnar alla till gudstjänster varje söndag kl 12:15 under maj-juni och kl 18:00 under juli–augusti. Låt mig berätta att församlingen också inbjuder till;

Gökotta på Kristi Himmelsfärds Dag 10 maj kl 8 vid Frösättrastugan
Tidig morgon i vacker natur, i samverkan med Hembygdsföreningen.

Församlingsresa till ”Roslagens famn” 19 maj med besök på Kista hembygdsgård, Väddö gårds-mejeri och Grisslehamns kapell. Resan sker med buss från kyrkplan kl 08:30. Lunch och kaffe i samband med besök under dagen. Kostnad: 200:-.
Anmälan till församlingspräst Ulrika Vinge (073 062 78 68)

Medeltida mässa vid HusabyMarken 6 juni. Inleds med procession kl 12:00

Friluftsgudstjänst på midsommardagen 23 juni kl 12:00 inleder det traditionella midsommar-firandet på Tilasgårdens Tun med hembygdsföreningen som värd.

Minns du sången med Mattias Jansson och Stefan Larsson, söndag 8 juli kl 18

Författarlördag 22 september kl 14:00. Blå Wingen. Författaren Göran Skytte föreläser. Inleds med musik och sång, kaffeservering innan Göran berättar om upplevelser som ger livet innehåll. I samverkan med bygdegårdsföreningen.

Lagga Långhundra BK

Lagga Långhundra BK, LLBK, är en fotbollsklubb med flera olika lag, från sexåringar till seniorlag. Lagen tränar och spelar matcher på Stenevi i Husby-Långhundra och på Furuvallen i Lagga. Fortlöpande annonseras i flygblad, på hemsidor och sociala medier och i KnivstaNytt.

Än en gång, jag hoppas du känner för att vara med i gemenskapen. Tänk dig att det är som ett tåg som går genom bygden. Hoppa på i loket och var med och styr och påverka. Eller i en vagn och delta och upplev. Möt dina grannar och folket i bygden med öppna ögon och glädje.
Det är vi tillsammans som skapar det Husby-Långhundra som andra pratar om med förundran.

På föreningarnas hemsidor och på sociala medier finner du aktuell information. Jag har glädjen att förmedla föreningarnas tillönskan om goda och trivsamma veckor framöver och en härlig sommar.

www.svenskakyrkan.se/knivsta/husbylanghundra
www.langhundra.se
www.blawingen.nu www.wingenbio.nu
www.friluftsframjandet.se/
www.llbk.nu